ایجاد زخم و اسکار (آسیب حاصل از تصادف، جراحی و آکنه) روی بدن و صورت، میتواند برای هر شخصی رخ دهد. با آسیب دیدن پوست، بدن برای حفاظت از لایههای داخلی و عمیق آن، یک بافت فیبری که به عنوان اسکار شناخته میشود را، روی زخم ایجاد میکند. با اینکه بدن با تشکیل اسکار، بافت پوست را ترمیم میکند، اما کلاژن و پوست التیام یافته، روی زخم به شکل گوشت اضافه تشکیل شده و میتواند بسیار بد شکل و یادآور آسیب باشد.
بعد از آسیب دیدن پوست، بدن بهطور طبیعی محل آسیب دیدگی را ترمیم خواهد کرد؛ اما چگونگی این ترمیم به شدت صدمه و آسیب پوست بستگی دارد. اگر آسیب دیدگی جدی نبوده و فقط لایههای سطحی صدمه دیده باشند، پوست نازک و جدیدی روی محل زخم ایجاد خواهد شد. اما اگر شدت آسیب دیدگی عمیق باشد، بدن باید برای ترمیم زخم، پوست ضخیمی ایجاد کند. این پوست ضخیم با گذشت زمان، به اسکار تبدیل خواهد شد. بهطور معمول رنگ اسکار زخم سوختگی و جراحی در ابتدا، صورتی پررنگ است؛ اما با گذشت زمان رنگ اسکار، از رنگ پوست تیرهتر یا روشنتر میشود. حالا که به صورت کلی با اسکار پوست آشنا شدید، باید در مورد ویژگی و انواع آن بدانید.
معرفی انواع اسکار و جای زخم
اسکارها از نظر ظاهر و شکل، در گروه و دستههای مختلفی قرار میگیرند:
اسکارهای برجسته (گوشت اضافه)
این نوع از اسکارها، همانطور که از اسمشان پیداست، باعث برجسته شدن نقطه آسیب دیده میشوند. اسکار برجسته، به دلیل تولید بیش از حد کلاژن و رشد زیاد بافت ترمیمی است. اسکارهای برجسته به رنگ قرمز بوده و اغلب در افرادی با پوستهای تیره دیده میشود. درمان اسکار برجسته که به نام هایپرتروفیک هم شناخته میشود، میتواند بسیار زمانبر باشد. اسکار کلوئید، در حقیقت نوع شدیدتر اسکارهای برجسته است.
اسکار فرورفته
اگر با بیماری آبله مرغان یا آکنه کیستیک دست و پنجه نرم کرده باشید، احتمالا یک یا دو اسکار فرورفته (آتروفیک) بر روی صورت خود به یادگار دارید. اسکار فرورفته ساختار بنیادی پوست را تخریب میکند، به همین دلیل است که درمان اسکار فرورفته مثل سایر اسکارها چندان موثر نخواهد بود.
اسکارهای کشیده (گسترده)
اسکارهای کشیده، پس از جراحی و روی محل برش، بر روی بدن ایجاد میشوند. این اسکارها صاف بوده و رنگ آنها روشنتر از پوست است. اسکارهای کشیده، روی زخمهایی که با مواد نامناسب بخیه شدهاند یا جایی که زخم به درستی بهبود نیافته است، ایجاد میشوند. همچنین امکان ایجاد اسکارهای گسترده یا کشیده (زخم اسکار)، روی برخی از نواحی پوست مانند آرنج یا زانو که در طی فعالیتهای روزانه بسیار کشیده میشوند نیز، وجود دارد.
اسکار ناشی از سوختگی
اسکار ناشی از سوختگی، بسته به عمق و شدت سوختن میتواند متفاوت باشد. اسکار سوختگی پس از التیام، به پوست ظاهری چروکیده و نازیبا میدهد.
معرفی انواع روشهای رفع اسکارهای سوختگی و جراحی
درمان اسکار با تزریق
میتوان برای درمان اسکارهای سوختگی و جراحی برجسته یا کلوئیدی، از تزریق آستروئید استفاده کرد. پزشک میتواند تزریق آستروئید را تنها یا به همراه دیگر روشهای درمانی انجام دهد. برخی از پزشکان نیز برای از بین بردن اسکار، مانند اسکار فرورفته روش درمانی تزریق ژل یا کلاژن را پیشنهاد میکنند. این روشها میتوانند برای رفع اسکارها موثر باشند؛ اما نمیتوان آنها را به عنوان روشی دائمی برای رفع اسکار حساب کرد. البته میتوان با لیپوساکشن و تزریق میزان کمی از چربی بدن بیمار به اسکار، آن اسکار را رفع کرد.
از بین بردن اسکار و ترمیم پوست با لیزر
برای درمان اسکار سوختگی قدیمی و جراحی، میتوان از لیزرهای مختلفی استفاده کرد؛ انتخاب دستگاه و نوع لیزر، براساس نوع اسکار صورت میگیرد. اما بهطور معمول لیزر مورد استفاده و شناخته شده برای درمان اسکار، لیزر co2 فرکشنال است.
این لیزر یک راه عالی برای درمان اسکار انواع جوش، زخم و سوختگی است. لیزر فرکشنال co2 تمام عارضهها و لکهای روی پوست را درمان کرده و باعث جوانسازی پوست و لیفتینگ میشود. پرتوهای لیزر فرکشنال، از لایه اولیه پوست عبور کرده و بعد از رسیدن به لایه درم، آن را گرم کرده و تولید کلاژن را افزایش میدهند.
لیزر فرکشنال تنها برای درمان اسکار برجسته جوش و جراحی به کار نمیرود، بلکه چین و چروک را نیز برطرف و رنگ پوست را نیز بهتر میکند.
پماد یا ژل ضد اسکار برای رفع اسکار صورت
برخی از پزشکان با تجویز ژل حاوی آنتی اکسیدان و مواد ترمیم کننده پوست، اسکار بیمار را درمان میکنند. کرم های آنتی هیستامین و ژلهای آستروئید، برای درمان و رفع اسکارهایی به کار میروند که باعث خارش پوست بیمار میشوند.
لایه برداری پوست برای درمان اسکار زخم و سوختگی
برخی از اسکارها را میتوان با لایه برداری هم درمان کرد. در روش لایه برداری با کمک یک ماده شیمیایی، سطح فوقانی پوست را صاف و یکنواخت میکنند. این روش برای پوست صورت به کار رفته و میتواند، عارضههای غیر یکنواخت پوست را ترمیم کند. روش لایه برداری یک راه عالی، برای درمان اسکار فرورفته صورت ناشی از جوش و آبله مرغان است. همچنین میتوان از لایه برداری پوست، برای آسیب دیدگیهای ناشی از آفتاب هم استفاده کرد.
جراحی برای رفع و درمان اسکار سوختگی قدیمی و جراحی
برای درمان اسکارهای عمیقتر و بزرگ، میتوان از جراحی پلاستیک استفاده کرد. درمان موضعی ساده، یک جراحی کوچک یا جراحی بازسازی، برخی از روشهای درمانی برای رفع اسکار هستند. در این روش، پزشک با جراحی اسکار آن را برداشته و لبههای زخم را بهم میرساند. جراحی اسکار بهترین راه برای درمان این ضایعه پوستی بوده و پزشک در این روش از خاصیت ارتجاعی پوست استفاده میکند. در جراحی ترمیم اسکارهای بزرگ، پزشک اسکار را کوچک میکند تا بافت و ساختاری یکسان و تا حدودی طبیعی در پوست داشته باشد.
خونریزی، عفونت، حساس شدن پوست، لخته شدن خون و درد شدید برخی از خطرات و عوارض احتمالی عمل ترمیم اسکار هستند.
دوره نقاهت و بهبودی از بین بردن اسکار سوختگی و زخم
دوره نقاهت اغلب روشهای رفع اسکارهای سوختگی و جراحی، فقط چند روز تا یک هفته طول میکشد. محو شدن جای زخم و اسکار بعد از ترمیم، به وسعت و عمق اسکار و روش درمانی انتخابی بستگی دارد.
هزینه از بین بردن اسکار جراحی و سوختگی چقدر است؟
هزینه درمان و ترمیم رفع اسکار سوختگی و جراحی، به شدت جراحات و نوع درمان انتخاب شده توسط بیمار بستگی دارد.
ترمیم انواع اسکار فرورفته و برجسته با تجهیزات درمانی شرکت آفتاب فروزان آریا
اکنون دیگر با استفاده از تکنولوژی و فناوریهای موجود پزشکی، به راحتی میتوان آثار جراحت، اسکار سوختگی و اسکار فرورفته و برجسته را درمان کرد. شرکت آفا با پرسنل متخصص خود، دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز پزشکان، متخصصان و کلینکهای تخصصی زیبایی و درمانی را تامین میکند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد تکنولوژی و فناوریهای موجود پزشکی میتوانید از طریق شماره 02188107070 با متخصصان شرکت تجهیزات پزشکی آفا، در ارتباط باشید.