طبق تحقیقات انجام شده، حدود 30 تا 40 درصد بیمارانی که به مطب‌های پست مراجعه می‌کنند، با یکی از انواع اگزمای پوستی درگیر هستند. اگزما یک بیماری پوستی رایج است که موجب التهاب، خارش و قرمزی پوست می‌شود. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد؛ اما معمولا در 5 سال ابتدایی زندگی افراد به اگزما مبتلا می‌شوند. بیماری اگزما پوستی علائم و نشانه‌های خاصی دارد و نباید آن را با سایر بیماری‌ها و حساسیت‌های پوستی اشتباه گرفت. بسیاری از افراد می‌پرسند که علت ایجاد اگزما پوستی چیست و چگونه درمان می‌شود. ما در این مقاله به شرح پاسخ این سوالات پرداخته‌ایم؛ با مطالعه این مطلب، اطلاعات مفیدی در این مورد کسب خواهید کرد.

بیماری اگزمای پوستی؛ یک بیماری شایع پوستی به‌همراه خارش و تاول

اگزما (Eczema) یک بیماری رایج پوستی است که گاهی ریشه در ژنتیک فرد مبتلا دارد. در این نوع بیماری، پوست دچار خارش، سوزش، التهاب و قرمزی می‌شود. اگزما با قرمزی و تاول‌هایی شروع می‌شود که حاوی مایع روشن و قرمز هستند و میزان باکتری‌ها را بالا می‌برد. وقتی تاول‌ها می‌ترکد مایع درون آن جاری می‌شود. در اگزمای مزمن، تاول‌ها برجستگی کمتری دارند و پوست ضخیم است. اگزما مسری نبوده و  به بدن آسیب نمی‌رساند؛ اما بهتر است که پس از مشاهده اولیه برای درمان آن اقدامات لازم انجام شود.

بیماری اگزما، کودکان، مردان و زنان را درگیر می‌کند و ممکن است در همه نقاط بدن نیز ظاهر شود. این بیماری اغلب به‌صورت دوره‌ای افراد را مبتلا می‌کند؛ به‌گونه‌ای که علائم به‌صورت دوره‌ای ظاهر شده و از بین می‌روند و بعد از مدتی، مجددا در نقاط مختلف بدن دیده می‌شوند. برخی افراد تصور می‌کنند که اگزما با دستگاه مراقبت از پوست درمان می‌شود؛ در‌صورتی‌که اگزمای پوستی یک بیماری است نه یک عارضه پوستی!

بیماری اگزمای پوستی؛ یک بیماری شایع پوستی به‌همراه خارش و تاول

دلیل بیماری اگزما چیست؟ واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت‌به عوامل محرک

علت ایجاد اگزما به‌طور دقیق مشخص نیست؛ اما به نظر می‌رسد بیشتر در افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی آسم، تب یونجه و سایر آلرژی‌ها را دارند احتمال این بیماری وجود دارد. اگزمای پوستی یک بیماری مزمن اما قابل کنترل است، به‌همین دلیل شما می‌توانید با شناسایی کنترل محرک‌ها، علائم این بیماری را کاهش دهید. اما توجه داشته باشید که درمان اگزمای پوستی هم‌چون درمان اسکار پوست از طریق دستگاه‌های مراقبتی و روش‌های زیبایی امکان‌پذیر نبوده و نیاز به دارو دارد. اگر برای شما سوال است که علت ایجاد اگزما چیست، به موارد زیر توجه کنید:

  • استرس
  • حساسیت‌های غذایی
  • مواد شیمیایی موجود در هوا
  • داشتن حیوانات خانگی
  • میکروب‌ها (ویروس‌ها، باکتری‌ها و بعضی قارچ٬ها)
  • مصرف دخانیات
  • تماس با حیوانات
  • پوست خشک
  • آب‌وهوا بیش از اندازه گرم یا سرد
  • عفونت
  • تعریق
  • هورمون‌ها

پزشکان معتقد‌ند که اگزمای پوستی بر اثر واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن نسبت‌به عوامل محرک فوق است. هم‌چنین شواهدی مبنی بر اینکه عوامل ژنتیکی باعث افزایش احتمال ابتلا به اگزما می‌شود نیز وجود دارد.

اگزمای پوستی یک بیماری مزمن اما قابل کنترل

با انواع بیماری اگزما پوستی آشنا شوید

اکنون که پاسخ سوال علت بیماری اگزما پوستی چیست را دریافت کردید، نوبت به معرفی انواع این بیماری می‌رسد. اگزمای پوستی انواع متعددی دارد و ممکن است شما در هر زمان به بیش از یک نوع از این بیماری مبتلا باشید. البته همه انواع اگزما باعث ایجاد خارش و قرمزی پوست می­‌شوند، اما برخی حتی ممکن است عوارضی چون ایجاد زخم‌­های آبدار، خشکی، زبری و پوسته‌پوسته شدن پوست صورت و بدن را به همراه داشته باشند. بر این اساس سریع ترین راه از بین بردن لک صورت و بدن مراجعه به پزشک متخصص پوست است. انواع اگزما عبارت‌اند از:

درماتیت آتوپیک؛ دردناک‌ترین نوع اگزمای پوستی

یکی از رایج‌ترین انواع اگزما، اگزمای پوستی آتوپیک است. این نوع اگزما، در دوران کودکی آغاز و با افزایش سن، خفیف می‌شود. افراد مبتلا به اگزمای آتوپیک، معمولا به آسم و تب یونجه نیز مبتلا خواهند شد. این نوع اگزما با قرمزی، گرگرفتگی و خارش همراه است.

درماتیت آتوپیک؛ دردناک‌ترین نوع اگزمای پوستی

درماتیت تماسی؛ اگزمای پوستی همراه‎ با علائم التهاب

در اگزما درماتیت تماسی، پوست به‌شدت دچار حساسیت می‌شود. در این نوع اگزما پوستی، علت واکنش التهابی پوست، معمولا قرار گرفتن در معرض مستقیم عوامل شیمیایی است. خانم‌های خانه‌دار، کارگران ساختمانی و نقاشان از آن دسته افرادی هستند که درصد ریسک ابتلا به اگزما درماتیت تماسی در آن‌ها بالا است.

اگزمای دیس هیدروتیک؛ واکنشی در برابر مواد فلزی

افرادی که مبتلا به اگزمای دیس هیدروتیک هستند، پوستشان دچار تاول‌های پوستی می‌شود. در این نوع اگزما تاول‌های پوستی اغلب روی پوست دست و پا ظاهر خواهند شد و حالتی برجسته نیز دارند. در اگزما دیس هیدروتیک حتی ممکن است بعد از درمان کامل، بیماری مجددا عود کند. درمان این نوع اگزما هم‌چون درمان آکنه، با داروهای مختلفی و روش‌های درمانی متفاوتی انجام می‌شود.

اگزمای دیس هیدروتیک؛ واکنشی در برابر مواد فلزی

اگزمای نومولار؛ علائمی از تکه‌های سکه‌ای صورتی و قرمز

اگزمای نومولار به‌صورت تکه‌های سکه‌ای شکل صورتی یا قرمز رنگ روی پوست ظاهر می‌شود. هم‌چنین ممکن است فلس‌های نارنجی رنگ نیز روی پوست ظاهر شوند. این نوع اگزما اغلب روی پاها ایجاد شده و باعث پوسته پوسته شدن و خشکی پوست پا می‌شود. در‌این‌صورت ممکن است کلاژن‌های سطح پوست نیز کاهش پیدا کرده و پزشکان برای درمان اگزما و هم‌چنین افزایش کلاژن پوست داروهایی را برای فرد بیمار تجویز کنند.

درماتیت سبورئیک؛ نوعی از اگزما پوست سر

اگزمای سبورئیک معمولا روی پوست سر همراه با شوره خفیف ایجاد می‌شود ولی ممکن است در ناحیه گوش یا قفسه سینه نیز دیده شود. اگزمای سبورئیک باعث قرمزی، التهاب پوست و پوسته‌پوسته شدن خواهد شد. این نوع اگزما در نوزادان، کودکان و بزرگسالان ایجاد می‌شود.

درماتیت ساکن؛ شایع‌تری نوع اگزما در افراد بالای 50 سال

اگزما درماتیت ساکن یا وریدی بیشتر در قسمت ساق پاها ایجاد می‌شود؛ علت اصلی بروز این نوع اگزما مشکل در سیستم گردش خون و واریس است. علائم درماتیت ساکن به‌شدت و ضعف اگزما بستگی دارد. خشکی پوست، قرمزی، متورم شدن و خارش پوست از نشانه‌های اگزمای ساکن هستند. این بیماری بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال ظاهر می‌شود.

درماتیت ساکن؛ شایع‌تری نوع اگزما در افراد بالای 50 سال

موثرترین راه‌های درمان اگزما صورت، بدن و سر

بسیاری از افراد مبتلا به اگزما می‌پرسند که بهترین راه درمان اگزما پوستی چیست؟ در این خصوص باید گفت یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید به خاطر داشته باشید، نداشتن درمان قطعی برای این بیماری است. روش‌های درمانی این بیماری عبارت‌اند از:

  • مصرف داروهای خوراکی مانند داروهای ضدالتهاب و آنتی‌هیستامین‌ها به‌منظور کاهش خارش و تورم
  • نوردرمانی برای از بین‌بردن ظاهر اگزما و لکه‌های ناشی از آن
  • کمک‌گرفتن از درمان‌های موضعی مانند استروئیدهای موضعی
  • استفاده از داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی برای تنظیم عملکرد این سیستم
  • استفاده از مرطوب‌کننده‌ها برای رفع خشکی پوست در طول روز و به ویژه بعد از حمام

با استفاده از روش‌های فوق می‌توان در بهبود اگزما و هم‌چنین از بین بردن این بیماری پوستی، موفق بود. اما به یاد داشته باشید، کلیه اقداماتی که در خصوص بیماری اگزما پوستی انجام می‌شود به‌منظور کاهش علامت‌های بیماری اگزما است. از این رو راه‌کارهایی که از سوی پزشکان و متخصصین ارائه می‌شود درمان قطعی نیستند و صرفا به بهبود وضعیت پوستی و کاهش علائم کمک می‌کنند.

بهترین روش درمان اگزمای پوستی؛ مراجعه به متخصص پوست

در این مقاله به سوال «اگزما پوستی چیست» پاسخ دادیم و علت ایجاد این بیماری و راه‌های درمان آن را بررسی کردیم. مهم‌ترین توصیه ما این است که برای تشخیص و درمان اگزمای پوستی حتما به بهترین و معتبرترین پزشکان مراجعه کنید. زیرا پوست از حساسیت بالایی برخوردار است و درصورتی‌که وضعیت وخیم‌تر شود، ممکن است روند کنترل علائم نیز با مشکلاتی روبرو شده و فرآیند بهبود نیز به تاخیر افتد.

حال که با بیماری اگزما پوستی آشنا شدید، به ما بگویید اطلاعات این مطلب برایتان مفید بود یا نه؟ آیا تا به حال به اگزما مبتلا شده‌اید؟ تجربیات خود از این بیماری را با ما به اشتراک بگذارید.