زخمها بهطورمعمول در طول فرایند بهبودی، به رنگ طبیعی پوست باز میگردند؛ اما گاهی اوقات ممکن است جای زخم سیاه شود. تیره شدن جای زخم معمولا موضوعی ناراحتکننده و نگرانکننده برای افراد مبتلا محسوب میشود. سیاه شدن جای زخم دلایل متفاوتی دارد و دانستن علت آن برای پیشگیری و درمان بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله، علل سیاه شدن جای زخم و راهکارهای درمانی موثر برای پیشگیری و رفع آن را بررسی میکنیم، پس اگر به دنبال درمان سیاهی جای زخم خود هستید، این مقاله برای شما نوشته شده است.
1. تشکیل بافت مرده؛ اولین علت سیاه شدن جای بخیه و زخم
ترکیب آسیبهای عمیق با عوامل دیگر، منجربه تشکیل بافت مرده میشوند. در برخی موارد، زخمهای عمیق، باعث مرگ بافت پوست در ناحیه زخمی میشوند. اگر زخم شما عمیق و وسیع باشد، اکسیژن و مواد غذایی لازم برای تغذیه به ناحیه زخم نمیرسد. درنتیجه، بافتهای زخمی ممکن است بهطور ناقص یا کامل در این ناحیه از بین بروند. این روند، توانایی بازسازی و رشد بافت سالم و جدید را کاهش میدهد و جای زخم سیاه میشود.
برای پیشگیری از مرگ بافت پوست ناشی از آسیبهای عمیق، مداومت در نظافت و بهداشت ناحیه زخم با تمیز و خشک نگهداشتن آن، بسیار کمککننده خواهد بود. همچنین میتوانید برای پیشگیری از تشکیل بافت مرده، از دستگاههای جوانسازی پوست با فناوری میکرودرم ابریژن استفاده کنید.
2. کاهش جریان خون؛ از اصلیترین علل سیاه شدن جای زخم
وجود جریان خون کافی در ناحیه زخمی برای تامین مواد غذایی و اکسیژن، رشد بافت سالم و التیام زخم بسیار مهم است و کاهش جریان خون در ناحیه زخم، یکی از اصلیترین علت سیاه شدن جای زخم به شمار میرود. اختلال در سیستم عروقی مانند تنگی و گرفتگی رگها، عوامل آترواسکلروتیک، دیابت و فشار خون بالا از جمله عواملی هستند که باعث کاهش جریان خون و سیاه شدن جای زخم میشوند. مدیریت فشار خون بالا، کنترل دیابت و مراقبت از سیستم عروقی باعث بهبود جریان خون در ناحیه زخمی شده و از سیاه شدن جای زخم جلوگیری خواهد کرد.
3. عفونت؛ مهمترین علت تیرگی جای زخم
عفونت در زخم عملکرد سیستم ایمنی بدن را مختل میکند و باعث ایجاد التهاب و تجمع میکروبها در ناحیه زخمی و اختلال در جریان خون خواهد شد؛ همچنین این مشکل تامین مواد غذایی و اکسیژن لازم برای بازسازی بافت را کاهش میدهد. درنتیجه، بافت زخمی ممکن است دچار مرگ، نکروز (ناپذیرفتن بافت) و سیاهی جای زخم شود. تمیز کردن منظم و مناسب ناحیه زخم شده با استفاده از محلول ضدعفونیکننده از رشد میکروبها جلوگیری و عفونت را کنترل میکند.
با چند روش مطمئن، سیاهی جای زخم را از بین ببرید
دستگاههای جوانسازی پوست، یکی از بهترین روشهای مؤثر برای از بین بردن سیاهی زخم محسوب میشود. دستگاههایی مانند دستگاه CO2 با استفاده از فناوریهای پیشرفته و اصول علمی، فرایند بهبود رنگ و بافت پوست را تسهیل بخشیده و در از بین بردن رنگ سیاهی زخم موثر هستند. این دستگاهها با استفاده از نور متمرکز شده لیزر، لایههای بالایی و قدیمی پوست را از بین میبرند و لایههای جدید جایگزین آنها میشوند. در ادامه به معرفی برخی از موثرترین دستگاهها در از بین بردن سیاهی جای زخم میپردازیم.
میکرودرم ابریژن؛ لایهبردار عمیق پوست
میکرودرم ابریژن (Microdermabrasion) نوعی روش درمانی برای از بین بردن تیرگی جای زخم و جوانسازی پوست است. در این فرایند با استفاده از سری مخصوص دستگاه میکرودرم ابریژن، لایههای قدیمی و اضافی پوست شما برداشته شده و بافت زیرین آن تحریک میشود. این تحریک باعث افزایش سرعت تولید کلاژن و الاستین در پوست شده که در نهایت منجر به ترمیم و بازسازی بافت و جوانسازی خواهد شد.
با از بین بردن لایههای قدیمی و تیره پوست و تحریک تولید کلاژن، نهتنها رنگ و ترکیب پوست بهبود مییابد و پوست صافتر و جوانتر به نظر میرسد؛ بلکه سیاهی زخم و نکروز کاهش یافته و جای زخم روشنتر میشود. همچنین با ایجاد کانالهای ریز در پوست، میکرودرم ابریژن موجب تسهیل جذب محصولات مؤثر مانند کرمها، سرمها و محصولات درمانی خواهد شد.
تکنولوژی لیزر CO2 Fractional؛ درمان جای زخم
موراکسل و فایراکسل با تکنولوژی لیزر CO2 Fractional، دستگاههای لیزری هستند که برای جوانسازی پوست و بهبود سیاهی زخم مورد استفاده قرار میگیرند. این دستگاهها از تکنولوژی لیزر CO2 استفاده کرده و با تولید نور تابشی با طول موج خاص، فرآیند بهبود رنگ و بافت پوست را تسهیل میبخشند.
دستگاه CO2 فرکشنال موراکسل و فایراکسل به واسطه فرایند فرکشنال، تکنیکی که در آن نور لیزر به صورت الگوهای کوچک در سطح پوست ایجاد میشود، عمل میکنند. این الگوهای نوری منجر به برداشتن لایههای بالایی پوست و تحریک تولید کلاژن در لایههای زیرین میشوند. همچنین میتوانید از لیزر co2 فرکشنال برای از بین بردن جای بخیه قدیمی نیز استفاده کنید. از آنجایی که روش CO2 Fractional فقط برخی از نواحی پوست را درگیر میکند، زمان بهبود و بازسازی پوست در روش استفاده از این تکنولوژی نسبت به روشهای دیگر سریعتر است.
آی پی ال (IPL)؛ روش غیرمخرب برای جای زخم
آی پی ال (IPL) یا همان نورپردازی با پالس نوری، یک روش غیرمخرب برای بهبود رنگ و بافت پوست است. دستگاههایی که از تکنولوژی ای پی ال استفاده میکنند، نور فشرده و متقطع با طول موجهای مختلف و پالسهای نوری را به پوست میتابند تا مشکلات پوستی مانند سیاهی زخم، لکههای قهوهای، عروق دیدهشونده و رنگ پوست را بهبود ببخشند.
لیزر، IPL و میکرودرم ابریژن؛ روشهای موثر رفع جای سیاهی زخم
در این مقاله به علل سیاه شدن جای زخم پرداخته شد و راهکارهای درمانی موثر برای این مشکل مورد بررسی قرار گرفت. عللی که میتواند به سیاه شدن جای زخم منجر شوند عبارتاند از مرگ بافت ناشی از آسیبهای عمیقتر، تامین نشدن خون کافی به ناحیه زخمی و وجود عفونت در ناحیه زخم. بهمنظور درمان این مشکل، روشهایی از جمله میکرودرم ابریژن و استفاده از دستگاههای جوانسازی مانند CO2 فرکشنال مور اکسل و فایر اکسل (MORE-XEL و FIRE-XEL) و همچنین استفاده از آی پی ال (IPL) معرفی شدند. برای انتخاب نوع روش درمانی باید ابتدا به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
آیا راه دیگری برای درمان سیاهی جای زخم میشناسید؟ یا از دستگاههای جوانسازی پوست برای درمان سیاهی جای زخم استفاده کردهاید؟ تجربه خود را از طریق کادر پایین صفحه با ما درمیان بگذارید.
نظرات کاربران
نظرات شما برای آفا ارزشمند است. لطفاً نظرات خود را برای ما بنویسید.