فرق آکنه با جوش در چیست؟ علت به وجود آمدن آکنه و جوش چیست؟

دسته بندی ها : مقالات

آکنه و جوش، از شایع‌ترین مشکلات پوستی هستند که حدود ۸۵% مردم دنیا در برهه‌های مختلف زندگی با آن‌ها مواجه می‌شوند. اما آیا آکنه همان جوش است یا این دو تعاریفی متفاوت از یکدیگر دارند؟ از نظر شکل ظاهری و علل ایجاد، آکنه و جوش چه فرق‌هایی دارند؟ آیا می‌توان برای همیشه از شر جوش و آکنه رها شد؟ در ادامه این مقاله به تمامی این سوالات پاسخ خواهیم داد پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

فرق آکنه با جوش

فرق جوش و آکنه چیست؟

فرق جوش و آکنه این است که آکنه در واقع نوعی بیماری محسوب می‌شود؛ در حالی که جوش جزو علائم و نشانه‌های یک بیماری است.

اولین جوش‌ها عموماً بعد از دوران بلوغ بر روی پوست افراد ظاهر می‌شوند. علل عمده بروز جوش عواملی چون خوردن گرمیجات، نزدیک شدن به سیکل قاعدگی یا مشکلات درونی بدن شما خواهد بود. خصوصیت بارز جوش‌ها این است که معمولاً موقتی بوده و بعد از گذشت مدت زمانی معین، خود به خود بهبود می‌یابند.

حال اگر همین جوش زدن به صورت طولانی مدت و پی‌ در پی باشد، به آن آکنه می‌گوییم. اکنه در واقع یک نوع التهاب پوستی است که اصلاً خطرناک نیست، اما اگر به موقع برای درمان آکنه اقدام نکنید، این بیماری می‌تواند زیبایی و لطافت پوست را تحت تاثیر خود قرار دهد.

علت‌های درونی ایجاد جوش صورت و آکنه چیست؟

بر خلاف باور اشتباهی که بین مردم رواج دارد، ظهور اکنه و جوش همیشه به دلیل عدم رسیدگی به پوست نیست! جوش‌ها بسته به اینکه در کدام قسمت از بدن ایجاد شده‌اند، می‌توانند پیام‌های متفاوتی داشته باشند؛ مثلاً وجود جوش روی خط فک و چانه حاکی از مشکلات هورمونی است، جوش‌های ظاهر شده در رستنگاه مو، با زبان بی‌زبانی به ما می‌گویند که به نحوه مراقبت از موی خود دقت کنیم.

علت به وجود آمدن آکنه چیست؟

از رایج‌ترین علت به وجود آمدن آکنه نیز در اکثر موارد ژنتیک افراد است. در دوران بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی(پرکاری هورمون‌های مردانه) به دلیل ترشح زیاد غدد چربی، مجرای خروج چربی در سطح پوست بسته شده و میکروب‌هایی که به ‌طور معمول بر روی پوست وجود دارند به آن اضافه می‌‌شوند و بدین ترتیب، آکنه ایجاد می‌شود.

عواملی وجود دارد که به خودی خود باعث ایجاد اکنه نمی‌شوند، اما احتمال بروز جوش‌های آکنه‌طور را بیشتر می‌کنند و فضای مناسبی برای به وجود آمدن آن‌ها ایجاد می‌کنند. 

  • مواجه شدن با هوای‌ بسیار گرم‌ یا بسیار سرد
  • استرس و فشار عصبی
  • پوست‌ چرب‌
  • اختلالات‌ غدد درون‌ ریز
  • استفاده‌ از بعضی‌ داروها مثل‌ کورتیزول یا قرص‌‌های‌ ضد بارداری
  • هورمون‌های‌ مردانه‌
  • داشتن سابقه‌ی خانوادگی و ارثی‌ آکنه

علاوه‌بر این، استفاده از بعضی‌ مواد آرایشی‌ می‌توانند از عواملی محسوب شوند که خطر ابتلا به آکنه را افزایش دهند. در چنین شرایطی اغلب افراد در خانه و بدون رعایت موارد بهداشتی اقدام به رفع این آکنه‌ها می‌کنند. طبیعی است که انجام چنین کاری مشکلات را دوچندان کرده و باعث ایجاد جای جوش و اسکار روی صورت می‌شود. بنابراین فرد مجبور خواهد بود بعد از درمان آکنه فعال به سرعت برای درمان اسکار اقدام کند.

علت آکنه در بدن

فرق آکنه با جوش؛ شکل ظاهری جوشهای هورمونی

شکل ظاهری را می‌توان از اصلی‌ترین تفاوت جوش و آکنه بر‌شمرد. جوش‌ها در حالت کلی به دو دسته‌ی التهابی و غیر التهابی تقسیم می‌شوند. جوش‌های غیر التهابی شامل جوش‌های سر سیاه و سر سفید و جوش‌های التهابی شامل پاپول و پوسچول (جوش‌های قرمز و چرکی) هستند. رایج‌ترین انواع آکنه نیز ندولار و کیستیک هستند. در ادامه به توضیح هر یک از این موارد خواهیم پرداخت:

جوش‌های سر سیاه کوچک (Blackheads)

جوش‌های سرسیاه، جوش‌های ریزی هستند که در اثر گرفتگی منافذ پوست توسط فولیکول‌های مو به وجود می‌آیند. این جوش‌ها جزو خانواده جوش‌های زیرپوستی کومدون (Comedone) قرار دارند. سرسیاه‌ها در واقع نوع خفیف اکنه هستند که معمولاً در سطح پوست صورت دیده می‌شوند، اما ممکن است در قسمت‌های دیگری از بدن نیز ظاهر شوند.

جوش‌های سر سفید کوچک و سفت (Whiteheads)

در این جوش، منافذ پوستی به طور کامل بسته شده است. چربی پوست به همراه باکتری‌ها و سلول‌های مرده به صورت یک برآمدگی سفید رنگ درون این منفذ به دام می‌افتند که به این برآمدگی جوش سر سفید می‌گویند . جوش‌های سر سفید اغلب کوچک هستند و زیر پوست باقی می‌مانند! معمولاً افراد زیادی این جوش‌ها را با دست تخلیه می‌کنند، اما گاهی خارج کردن جوش سر سفید با دست ممکن است باعث ایجاد زخم و ظهور لکه‌ بر روی پوست شما شود. فرق جوش با آکنه نیز در نوع به‌وجود آمدن آن‌ها است که با شناخت علت ایجاد هر یک می‌توانید از آن جلوگیری کنید.

درمان آکنه بدن

پاپول؛ برآمدگی‌های کوچک صورتی رنگ و ملتهب

پاپول‌ها، نوع دیگری از جوش‌ها هستند که به صورت برآمدگی‌های قرمز یا صورتی کوچک بر روی پوست دیده می‌شوند که ممکن است موجب تورم نیز بشوند. کندن یا فشردن این نوع جوش می‌تواند سبب تشدید تورم آن‌ها شده و منجر به ایجاد زخم شود. تعداد زیادی از پاپول‌ها می‌تواند نشان‌دهنده آکنه متوسط تا شدید باشد. لازم به ذکر است که پاپول‌ها چرک ندارند؛ از‌این‌رو، فشار دادن آن‌ها برای از بین بردنشان کاری بیهوده است. در چنین شرایطی پیشنهاد می‌شود به یک دکتر پوست مراجعه کرده و از ایشان برای درمان اکنه فعال کمک بخواهید. از انجام راه‌ها و روش‌های خانگی پرهیز کرده و درمان بسیاری از ضایعات پوستی مثل رفع جوش و اکنه یا پاک کردن تتو را به افراد متخصص و کلینیک‌های معتبر بسپارید.

پاسچول؛ جوش‌های قرمز که نوک آن‌ها حاوی پرک زرد رنگ است

در اصطلاح پزشکی این نوع جوش‌ به جوش‌های چرکی معروف هستند. این لکه‌ها شباهت زیادی به پاپول دارند، با این تفاوت که حاوی مایعی سفید مایل به زرد هستند. گرچه ممکن است به نظر رسد که پاسچول‌ها حاوی باکتری هستند، اما آن‌ها صرفاً در نتیجه واکنش شیمیایی درون سبوم (غده‌ی چربی) به وجود می ‌آیند که باعث تحریک پوست می‌شود. همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید، این جوش‌ها اغلب مرکز زرد یا سفید رنگ دارند.

توصیه می‌کنیم از کندن یا فشار دادن این نوع جوش خودداری کنید. کندن این جوش‌ها می‌تواند باعث ایجاد زخم یا لکه‌های تیره بر روی پوست شود. با این وجود اگر هنوز از دوران آکنه فعال، لک یا زخمی روی پوست دارید به پزشک مراجعه کنید. پزشک متخصص با استفاده از لیزر فرکشنال یا سایر روش‌های جوانسازی پوست، زیبایی و طراوت را به پوست شما برمی‌گرداند.

آکنه ندولار؛ توده‌هایی از جوش‌های سفت، بزرگ و دردناک

آکنه ندولار، جوش‌های جامدی هستند که در اعماق پوست شما لانه کرده‌اند. ندول‌ها بزرگ و دردناک بوده و برای درمان آن‌ها بهتر است روش‌های خانگی را کنار گذاشته و به یک متخصص و پزشک پوست مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که برای انجام بسیاری از روش‌های جوانسازی مثل لیفتینگ یا پلاسما درمانی ابتدا باید آکنه فعال را درمان کنید.

علت اکنه صورت چیست

آکنه کیستیک؛ توده‌هایی از جوش‌های حساس در عمق پوست

جوش‌های کیستی شدیدترین نوع جوش هستند و در نتیجه‌ی وجود عفونت در اعماق پوست، بر روی صورت و سایر قسمت‌های بدنتان ظاهر می‌شوند. کیست‌های آکنه بزرگ، قرمز، ملتهب، دردناک و پر از چرک هستند. این کیست‌ها نرم‌تر از ندول‌ها و گره‌ها هستند؛ زیرا پر از چرک بوده و اغلب ترکیده و باعث آلودگی پوست اطراف می‌شوند.

تفاوت راه‌های درمان جوش و آکنه

پوست شما دوست شماست؛ بنابراین هنگام مواجهه با کوچک‌ترین مشکلی می‌بایست به کمک آن بشتابید. برای درمان انواع جوش و اکنه روش‌های متعددی مانند درمان خانگی و مراجعه به متخصص وجود دارد. فرق آکنه و جوش، در نوع درمان آن‌ها نیز دیده می‌شود. در ادامه به بررسی این روش‌ها می‌پردازیم. 

درمان خانگی انواع آکنه و جوش چیست؟

درمان‌های خانگی ممکن است بیشتر برای انواع جوش‌ها کارآمد باشد. البته در صورتی که حوصله و وقت کافی ندارید، توصیه می‌کنیم به سراغ درمان‌های خانگی نروید؛ زیرا مداومت و تکرار، از جمله مهم‌ترین عوامل موثر واقع شدن اینگونه روش‌هاست. در درمان خانگی پوست، شما می‌توانید بسته به نوع جوش خود از انواع مواد طبیعی نظیر روغن‌ها (جوجوبا، نارگیل و…)، انواع گیاهان کوهی، انواع برگ‌های چای و میکرودرم‌های خانگی استفاده کنید.

درمان سریع آکنه

درمان تخصصی جوش و آکنه با دارو یا لیزر

روش‌های از بین بردن آکنه با روش‌های از بین بردن جای آکنه بسیار متفاوت است. آنتی بیوتیک‌ها و پمادهای مختلفی برای بهبود جوش و آکنه وجود دارد که متخصصین پوست با توجه به نوع نیاز مراجع کننده، آن‌ها را تجویز می‌کنند. ممکن است بعضی از این داروهای تجویزی هم باعث رفع کامل بیماری شوند، اما معمولاً به خاطر طول درمان بالا و عوارضی که دارند، روش‌های مناسبی نیستند.

برای درمان آکنه یا جوش می‌توانیم از لیزر نیز استفاده می‌کنیم. لیزر با دو مکانیسم اصلی به درمان آکنه کمک می‌کنند: ۱) نابود کردن میکروارگانیسم عامل اکنه، ۲) نابود کردن غده‌های چربی مولد آکنه. این روش‌ها معمولاً هزینه زیادی دارند، اما بسیار تاثیر  گذار هستند.

با لیزر از شر جوش‌های فعال خود راحت شوید!

در این مقاله شما را با فرق آکنه با جوش آشنا کردیم. حال شما به ما بگویید که برای درمان این ضایعات پوستی از چه روشی استفاده کردید؟ تجربه و خاطره خود را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید. مشاورین ما در آفا به سرعت پاسخگوی نظر و سوال شما خواهند بود.

شماره تماس مجموعه

با ما در ارتباط باشید واحد پشتیبانی آفا آماده پاسخگویی به سوالات شما کاربران گرامی است.

نظرات کاربران

نظرات شما برای آفا ارزشمند است. لطفاً نظرات خود را برای ما بنویسید.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “فرق آکنه با جوش در چیست؟ علت به وجود آمدن آکنه و جوش چیست؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *